کتاب شنونده پارسی (پیشگفتار)

پیشگفتار

 

ردیف موسیقی ایرانی گنجینه­ ای از ملودی­ ها و نغمه­ های موسیقایی ست که حکایت از قدمت و عظمت هنر موسیقی ایران در ادوار مختلف تاریخی داشته و نماد فرهنگ اقوام گوناگون ایرانی در اقصی نقاط این سرزمین پهناور است.

این نغمه­ ها روایتگر خاطرات ایام گذشته و نمونه­ ی احساسات و عواطف مردمی­ست که در این آب‌وخاک رشد و نمو یافته­ اند و شک نیست که قدمت تمدن، کیفیت زندگی در دوره­ های مختلف، انقلابات، اتفاقات و حوادث تاریخی، همچنین خاطرات شادی­ بخش و غم انگیزِ دوران گذشته، همه دست‌به‌دست یکدیگر داده و ردیف امروزی موسیقی ما را به وجود آورده­ اند.

حفظ و نگهداری از این میراث گذشتگان و آموزش و انتقال آن به نسل­ های بعد که نوعی وظیفه و رسالت محسوب می­گردد، از قدیم­ الایـام به‌صورت حضـوری، در کلاس درس اساتیـد و به‌اصطلاح سینه‌به‌سینه انجـام می‌گرفته است.

با رواج یافتن شیوه­ های نگارش نت، ردیف­ها جمع­ آوری­ شده و به نت درآمـد و به‌صورت مکتوب در دسترس علاقه­ مندان قرار گرفت.

در سال‌های اخیر نیز به همت اساتید بزرگ موسیقی، ردیف‌های سازی و آوازی به‌صورت آثار­ صوتی منتشرشده که همواره برای هنرآموزان مفید و راهگشا بوده است.

 

اینک مجموعه­ ی پارسی، عموم شنوندگان موسیقی ایرانی را، مخاطب قرار داده و آموزش ردیف و دستگاه‌های موسیقی را به‌صورت مقدماتی و به روشی ساده برای دوستداران موسیقی که حتی دستی بر سازوآواز ندارند و صرفاً شنونده ­ی موسیقی ایرانی محسوب می­گردند، ولی مشتاق آگاهی به‌ردیف و آشنایی با دستگاه‌ها و اصطلاحات موسیقی­ اند، عهده‌دار شده است.

امیدست گامی هرچند کوچک، اما مفید و فراگیر به وسعت دل­ های عاشقان موسیقی ایرانی، در حفـظ این گنجینه­ ی فرهنگی ارزشمند برداشته باشیم.

 

ماه کنعانی من، مسند مصر آن تو شد             وقت آنست که بدرود کنی زندان را

(حافظ)

برگرفته از کتاب شنونده پارسی نوشته جلیل سجاد

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *